10 vragen over natuurlijke fillers: Lipofilling rimpels & lippen met eigen vet

Rimpels in het gezicht opvullen met eigen lichaamsvet, het wordt steeds populairder in Nederland. Het staat bekend als de ‘natuurlijke filler’. Darren Booi is een van de plastisch chirurgen bij MOOI kliniek die gespecialiseerd is in de techniek ‘lipofilling’ in het gezicht en facelifts. In dit artikel vertellen wij je graag iets meer over lipofilling van het gezicht (en de lippen) en gaan daarbij in gesprek met Darren.

1. Wat is lipofilling eigenlijk?

Lipofilling is een chirurgische techniek waarbij je eigen vetweefsel wordt gebruikt om dit – na zuivering – elders in het lichaam of gezicht in te brengen, om volume toe te voegen waar dit gewenst is. Dus in plaats van gebruik te maken van protheses of fillers, gebruiken we het vet dat je al hebt. Deze techniek wordt al veel gebruikt om borsten op een natuurlijke manier te vergroten, maar ook om volumeverlies in het gezicht te herstellen.

2. Dus het zijn eigenlijk twee behandelingen in één? Liposuctie en lipofilling?

Nee, helaas kun je dat niet zo stellen. Natuurlijk word je op de plekken waar we de vetcellen weghalen iets slanker, maar bij een liposuctie behandeling halen we normaliter veel meer vet weg. Hierbij gaat het dan ook om het corrigeren van een figuur, een zogenaamde contourcorrectie. Bij lipofilling halen we enkel zoveel vet weg als nodig is om het andere lichaamsdeel op te vullen.

3. Waar haal je het vet vandaan?

Dit wordt in overleg met de patiënt gedaan, maar zeker ook op basis van mijn advies. Het komt het vaakst voor dat we het vet weghalen bij de benen, maar ook bij de buik of langs de flanken is mogelijk. Waar we het vet weghalen, noemen we het donorgebied.

4. Hoe worden deze natuurlijke fillers met eigen vet gemaakt?

Met de speciale canules we het vet uit het donorgebied. Vervolgens wordt het lichaamsvet gezuiverd. Het vocht, bloed en olie worden eruit gefilterd zodat enkel de goede en gezonde vetcellen over blijven. Dit pure vet wordt vervolgens weer opgezogen en middels meerdere injecties in de huid gebracht. Een natuurlijkere filler is er niet.

5. Welke rimpels worden opgevuld tijdens een lipofilling behandeling?

 Naarmate je ouder wordt, krijg je meer rimpels. Je huid wordt slapper en kan op sommige plekken gaan hangen, waardoor rimpels ontstaan. Ook kun je te maken krijgen met volumeverlies. Bij vrouwen zien we dit vaak terug in de wangen en jukbeenderen. Het vet verdwijnt en hierdoor ontstaan rimpels op de wangen en een wat hoekigere uitstraling. Door het vet opnieuw in te brengen kun je de uitstraling verzachten en krijg je ook een jeugdigere uitstraling.

De volgende gebieden behandelen we vaak met eigen vet fillers (mogelijk binnen 1 behandeling):

 • Voorhoofdsrimpels en ingevallen slapen
 • Jukbeenderen / wangen
 • Traangootje (bij donkere kringen onder de ogen)
 • Holle ogen (net onder de wenkbrauw)
 • Neusplooien (rimpel vanuit de neus naar de mond)
 • Marionetlijnen (vanuit de mondhoeken naar de kin)
 • Kuiltje of rimpels in de kin
 • Kaaklijn

6. Kan ik ook mijn lippen opvullen met deze natuurlijke filler?

Dat kan, maar onze ervaring is dat hier het vet minder goed ingroeit en er dus meer behandelingen nodig kunnen zijn. Gebieden waar veel beweging in zit, zoals de lippen, zijn minder goed te behandelen met lipofilling. Waarschijnlijk heeft het bewegen invloed op de ingroei van de vetcellen.

7. Zie ik er na een lipofilling behandeling van het gezicht jonger uit?

 Ja zeker! Doordat we het volume verlies tegengaan, gaat je gezicht er jonger van uitzien en worden de rimpels zachter, en zie je er zeker jonger uit dan voor de operatie. Soms is de huid echter zo verslapt, dat opvullen niet de juiste oplossing is maar een facelift wel. Onze plastisch chirurgen die gespecialiseerd zijn in facelifts, kunnen je hier het beste over adviseren tijdens een consult. Een facelift zoals een MACS-lift wordt wel vaker gecombineerd met de lipofilling behandeling van het gezicht. Middels de facelift wordt de laxiteit (het verdwijnen van elastiteit van de huid) van het gezicht gecorrigeerd en met lipofilling geven we juist meer volume terug in het gezicht.

8. Waarom zou ik voor fillers met eigen vet kiezen in plaats van de hyaluronzuur fillers?

Eigen vet heeft verschillende voordelen ten opzichte van hyaluronzuur fillers. Allereerst is jouw lichaamsvet 100% natuurlijk en hierdoor krijg je nooit een allergische reactie. Daarnaast vinden sommige mensen het ook een fijner idee dat er niets onnatuurlijks in hun lichaam wordt ingebracht. Het geeft ook een heel mooi en zacht resultaat.

Lipofilling van het gezicht doen we voornamelijk als full-face behandeling. Anders is deze behandeling te kostbaar ten opzichte van een traditionele fillerbehandeling. In sommige gevallen is lipofilling wel voordeliger. Wanneer er veel ‘cc nodig is om het volume verlies op te vullen, dan kan uiteindelijk met eigen vet voordeliger zijn vanwege het langdurige resultaat.

Nog een voordeel is dat het eigen vet blijvend is, waar een hyaluronzuur filler na een aantal maanden herhaald dient te worden. Belangrijk is wel dat je op gewicht blijft. De verplaatste vetcellen gedragen zich na het ingroeien namelijk zoals alle vetcellen: ze kunnen groeien of krimpen. Het normale verouderingsproces kunnen we natuurlijk niet veranderen.

9. Wat zijn de nadelen van deze behandeling?

De behandeling voeren we uit onder narcose of sedatie en daarom is deze behandeling vrij prijzig wanneer je een enkel rimpeltje wilt opvullen. In de praktijk komt dit ook vrijwel niet voor en behandelen we meestal het gehele gezicht.

Een ander nadeel aan lipofilling is dat een deel van het vet sowieso verloren gaat. Nadat het opnieuw is ingebracht, moeten de vetcellen ingroeien. Een deel van het ingebrachte vet gaat dan nog verloren.

10. Ben ik geschikt voor lipofilling?

Omdat we bij lipofilling van het gelaat minder vet nodig hebben dan bij lipofilling van de borsten, zijn de meeste mensen geschikt voor de behandeling.

 

Hopelijk heb ik zo veel van je vragen beantwoord over deze ‘natuurlijke fillers’. Wil je weten of deze techniek ook geschikt is voor jouw gezicht? Vraag een consult aan bij de plastisch chirurg die gespecialiseerd is in lipofilling van het gezicht.

Denk je dat fillers dmv hyaluron meer iets voor jou is, geen enkel probleem, onze artsen zijn op beide vlakken gespecialiseerd.

 

Voel je MOOI,
Darren

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Plan een vrijblijvend consult

  Kies voor een kliniek waar kwaliteit en veiligheid voorop staan! Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan.