Nazorg en leefregels na een ooglidcorrectie

Wanneer je een ooglidcorrectie laat doen (zowel bovenoogleden (ooglift) als onderoogleden en wallen), hebben je oogleden tijd nodig om te herstellen. Hoewel het een relatief kleine ingreep is, kan het volledige herstel en eindresultaat toch enkele weken tot maanden op zich laten wachten. We krijgen vaak de vraag wat je wel en niet mag doen na een ooglidcorrectie en hoe je het herstel kan bevorderen. Om een zo MOOI mogelijk resultaat te verkrijgen is het ook belangrijk om onze leefregels strikt op te volgen. Wij leggen het je graag uit.

Wat voel je na de ooglidcorrectie?

Direct na de ingreep kunnen je oogleden dik, blauw en gezwollen zijn. Dat is heel normaal en kan 3 tot 4 weken zichtbaar zijn. Pas na ongeveer drie maanden zijn de ogen weer normaal. Pijnklachten zijn over het algemeen beperkt tot wondpijn en irritatie van de ogen.

Op de dag van de ingreep kan er wat bloederig vocht onder de pleisters vandaan komen, dit is normaal. Soms kan het ooglid wat gaan ’trekken’. Meestal duurt het een aantal weken tot maanden voordat dit ’trekkerige’ gevoel helemaal over is.

De ogen kunnen net na de ingreep wat droog aanvoelen, omdat de traanproductie iets verstoord kan zijn. Dit gaat vanzelf weer over. Na de ingreep kun je je ogen soms niet helemaal openen of sluiten. Om te voorkomen dat je ogen uitdrogen kun je oogdruppels of zalf gebruiken. De arts kan je dit voorschrijven.
Soms treedt gevoelloosheid van de oogleden op of ontstaat er wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf.

De eerste dagen na je ooglidcorrectie

Na je operatie blijf je meestal nog even in de kliniek om de ogen te koelen, waarna je weer naar huis mag. Neem voldoende rust de dagen na de ooglidcorrectie. Wat mag je allemaal wel en niet doen na de ooglidcorrectie?

NIET DOEN: ZELF NAAR HUIS RIJDEN

Eén ding wat je niet mag doen direct na de ingreep, is zelf achter het stuur kruipen. Zorg er dus voor dat er iemand bij je is die je veilig naar huis kan rijden. Het advies is om 1 week niet auto te rijden.

NIET DOEN: FYSIEKE INSPANNING

Om het herstel zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat je zo veel mogelijk probeert om druk verhogende momenten te vermijden. Zodoende blijft de zwelling zoveel mogelijk beperkt en is de kans op bloeduitstortingen minder. Wat houdt dat in? Probeer niet voorover te bukken, niet te persen, ga geen zware boodschappentassen tillen, niet sporten, geen zware huishoudelijke werkzaamheden.

DOEN: KOELEN

Je zult zien dat de zwelling en bloeduitstorting de eerste twee dagen het ergst is. Daarna zal met name de bloeduitstorting verminderen. Daarom is het ook belangrijk dat je de eerste twee dagen ieder uur koelt. Elk uur koel je de oogleden 5 tot 10 minuten (‘s nachts hoef je niet te koelen). Door te koelen met een coldpack, ijsbril of ‘diepvries erwtjes’ op je oogleden ga je de zwelling tegen. De dagen daarna koel je een aantal keer per dag. Belangrijk is dat je iets tussen een coldpack en de huid legt ter bescherming.

DOEN: PIJNSTILLING NEMEN

Gebruik zo nodig paracetamol volgens voorschrift. Bloedverdunnende medicijnen zoals aspirine, ascal (acetyl salicylzuur), ibuprofen etc. in overleg met de plastisch chirurg gebruiken.

NIET DOEN: OOGLEDEN NAT MAKEN

Je mag douchen en het is belangrijk om je gezicht schoon te houden, maar zorg ervoor dat de oogleden (en pleisters) niet nat worden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Bij eventuele spetters, de oogleden voorzichtig droogdeppen, niet wrijven!

NIET DOEN: LENZEN DRAGEN EN OOGMAKE-UP

Lenzen zijn uit tijdens de ingreep en 2 weken erna. Daarna kun je weer lenzen dragen. De eerste 3 weken geen make-up gebruiken.

NIET DOEN: ALCOHOL DRINKEN EN ROKEN

Drink in de eerste week na de behandeling geen alcohol in verband met de kans op een nabloeding. Roken heeft een ongunstige invloed op de doorbloeding van de weefsels en juist dat is belangrijk voor een goed herstel. Wij raden je daarom aan om weken voor en na de behandeling te stoppen met roken. Ook na de behandeling is het beter om niet te roken. Dit versnelt het verouderingsproces.

DOEN: HALFZITTEND SLAPEN

Iets waar je wellicht niet over nadenkt, is dat je na een ooglidcorrectie beter niet ‘normaal’ kan slapen. Je hoeft niet rechtop te slapen maar zorg ervoor dat je hoofd hoger ligt dan je hart. Met een extra kussen onder je schouders en nek kom je al een heel eind. Beter slaap je niet volledig plat liggend. Na 1 week kun je weer plat liggen en na 3 weken kun je weer op je buik slapen.

Een week na je ooglidcorrectie

Na zeven dagen kom je op controle bij MOOI kliniek. De oogleden zullen nog wat gezwollen zijn. Deze zwelling trekt over het algemeen binnen enkele maanden helemaal weg. Ook zullen de littekens rood gaan verkleuren. Dit hoort bij de normale littekengenezing. De roodheid houdt normaal gesproken ongeveer een half jaar aan maar dit is mede afhankelijk van de locatie het litteken. Het litteken en/of de wimpers kunnen doof aanvoelen. In de meeste gevallen is dit na een half jaar weer normaal.

Een litteken heeft twaalf maanden nodig voordat het helemaal uitgerijpt is. De kleur en dikte van het litteken die dan bereikt is, zal waarschijnlijk blijven bestaan. Bescherm het litteken gedurende deze periode tegen de zon.

HECHTINGEN

Na 1 week verwijderen we hechtingen en de pleisters bij je ogen. Nadat de hechtingen verwijderd zijn kun je je oude activiteiten waar langzaam aanvangen. Ook bepaalde sporten zijn toegestaan.

DIT MAG JE WEER DOEN:

 • Autorijden
 • Werken
 • Sporten (afhankelijk van de sport)
 • Het litteken masseren
 • Nog steeds af en toe koelen

DIT MAG JE NOG NIET DOEN:

 • Druk zetten en tillen
 • Op je buik slapen
 • Litteken blootstellen aan de zon
 • Contactsporten en zwemmen
 • Make-up en lenzen dragen
 • Sauna, warm bad of te warm douchen (i.v.m. dampen)

In de daarop volgende weken

Je zal merken dat het herstel goed vordert. De blauwe plekken trekken weg en ook neemt de zwelling langzaam af. Na 2 weken mag je weer je lenzen dragen indien je deze had en na 3 weken kun je weer wat make-up gebruiken.

Het litteken heeft sowieso 6 weken nodig om te genezen en ‘rijpt’ nog gedurende 6 tot 12 maanden om het eindresultaat te bereiken. Na 6 weken mag je weer alles doen, ook naar de sauna en zwemmen. Blijf je ogen (en huid) wel beschermen tegen UV straling.

Eindcontrole en resultaat

Na 3 maanden kom je weer terug bij de plastisch chirurg die de ingreep gedaan heeft. Dit is de eindcontrole. Het eindresultaat is al heel goed zichtbaar, hoewel de genezing van het litteken nog doorgaat.

Gemiddeld heb je van een ingreep aan je oogleden minimaal vijf tot vijftien jaar lang plezier. Dit is afhankelijk van je huidtype, maar ook levensstijl speelt hierin een belangrijke rol.

Foto per dag van het herstel

Lees hier de ervaring van Sanne. Zij nam elke dag foto’s na de ooglidcorrectie.

Denk je na over een ooglidcorrectie?

Bij MOOI kliniek wordt een ooglidcorrectie uitgevoerd door een plastisch chirurg.