Hoe krijg je vollere billen? Trainen, voeding of een bilvergroting

Met een groeiend aantal mensen dat streeft naar curvy rondingen en een verhoogd zelfvertrouwen, wordt de trend van het hebben van mooie volle billen steeds prominenter. Vooral bij de jongere generaties is het hebben van een mooi achterste een groeiende wens. Via sociale media en onder andere reality TV-programma’s worden zij vaak veelvuldig geconfronteerd met vrouwen met de perfecte billen. De billen zijn vrijwel de enige plek op het lichaam waar vrouwen meestal niet willen afvallen, maar juist aan willen bijkomen. In dit artikel gaan wij in gesprek met plastisch chirurg Darren Booi over het hebben van volle billen en een bilvergroting, ofwel een operatie.

De (negatieve) rol van sociale media

Social media speelt een grote rol in de toename van bilvergrotingen. Dat is gevaarlijk omdat veel mensen zich niet goed laten voorlichten over de risico’s en zich blindstaren op een resultaat bij iemand anders. Goed om te weten is dat influencers vaak een chirurgische ingreep gratis krijgen in ruil voor promotie via Instagram, TikTok etc. Influencers doen hun best om de behandeling aan te prijzen en kunnen je misleiden met waanzinnige voor en na foto’s. Als erbij voor en na foto’s sprake is van een andere houding, postuur of belichting dan kan dit enorm van invloed zijn op het resultaat.

Wat veel mensen ook niet begrijpen is dat 80% van het resultaat komt door liposuctie alleen. Wanneer liposuctie goed wordt uitgevoerd in de flanken, onderrug, heupen en benen dan lijken je billen voller omdat de rest van je lichaam slanker is. Het resultaat kan dan verder verbeterd worden door lipofilling (vet terugplaatsing) toe te passen in de billen. Maar dit is niet zonder risico’s.

Wat zijn de risico’s van een bilvergroting?

Behalve een goede indicatiestelling en techniek is het totale volume van liposuctie van belang. Hoe meer vet er wordt verwijderd, hoe groter de kans op complicaties. Het terugplaatsen van je eigen lichaamsvet in de billen staat bekend als de Brazilian Butt Lift (BBL) en is de meest gevaarlijke plastische ingreep, met het hoogste sterftecijfer. Toen deze techniek pas werd toegepast, waren er onderzoeken die aantoonden dat 1 op de 3000 patiënten stierf als gevolg van vetembolieën. Sommige landen hebben zelfs tijdelijk de Brazilian Butt Lift verboden.

Onderzoek heeft aangetoond dat het terugplaatsen van vet in de spierlaag van de billen gevaarlijk is, omdat er grote bloedvaten zijn die beschadigd kunnen raken tijdens de lipofilling, wat leidt tot vetembolieën. Wanneer het vet in de bloedvaten terecht komt, gaat het direct naar je hart en longen en kun je heel snel komen te overlijden. Apparatuur om het vet onder druk en vibratie (expansion vibration lipofilling) heeft hierdoor ook niet mijn voorkeur en doen wij ook niet.

Tegenwoordig wordt lipofilling in de billen weer vaker toegepast en wordt het populairder. Oppervlakkige lipofilling, alleen in het oppervlakkig vetweefsel in de billen wordt nu relatief veilig geacht en nieuw onderzoek laat zien dat het sterftecijfer is gedaald naar 1-12 tot 20.000 mensen, zolang de procedure veilig wordt uitgevoerd. Bij MOOI kliniek voeren wij echter geen Brazilian Butt Lifts uit omdat dit ondanks de extra veiligheidsmaatregelen en onderzoeken nog steeds de plastische ingreep is met de hoogste mortaliteit en complicaties. Daar staan wij niet achter. Voor de oppervlakkige lipofilling en conservatieve techniek kun je wel bij ons terecht.

Zijn bilimplantaten veilig?

Ik ben zelf geen voorstander van bilimplantaten. De implantaten hebben een vastere vorm en minder kans op lekken, maar ze kunnen draaien/verplaatsen en ze geven over het algemeen ook meer klachten dan bijvoorbeeld borstimplantaten. Dit komt omdat je vaak op de bilimplantaten zit of ligt.

Als ik geen bilimplantaten wil, wat zijn dan mijn opties?

Ook als je geen bilimplantaten wenst, zijn er manieren om je billen te vergroten of groter te laten ogen. Zoals eerder gezegd kun je billen ook vergroten met eigen lichaamsvet (lipofilling), maar een goede liposuctie is zeer belangrijk en terug plaatsen van vet doen we op een zeer conservatieve en oppervlakkige manier om risico’s te voorkomen.

Sluit liposuctie alleen niet uit als optie. Door bepaalde lichaamsdelen te verkleinen, zoals de flanken (vaak muffin top, of de vetrolletjes boven je broek genoemd) en buik, worden je heupen en billen meer geaccentueerd. Hierdoor zijn je billen niet groter, maar lijken ze groter doordat de verhoudingen van je lichaam veranderd zijn.

Wat is de beste manier om vollere billen te krijgen?

Grofweg zijn er twee manieren om vollere billen te krijgen: De beste, meest natuurlijke en gezondste manier is zonder operatie door je bilspieren te trainen en voeding aan te passen. Je krijgt niet alleen meer spiermassa maar je billen worden ook steviger en sterker. Als je dit al doet en het lukt niet om helemaal het gewenste resultaat te bereiken door hardnekkige vetophopingen is plastische chirurgie een manier om sneller het gewenste resultaat te krijgen. Een combinatie van sporten en operatie zal altijd beter werken dan alleen een operatie.

Sporten en voeding

sporten vollere billen

Doelgerichte krachttraining, met de nadruk op oefeningen zoals squats, lunges en vooral hip thrusts (met extra gewicht), activeren en stimuleren de bilspieren effectief. Naast het trainen van de juiste spieren, is voeding van essentieel belang voor het krijgen van volle billen. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en het behoud van spiermassa. Maar ook andere voedingsstoffen mogen niet aan jouw maaltijden ontbreken, want je lichaam heeft ook brandstof nodig. Denk ook aan gezonde koolhydraten en vetten in beperkte mate.

Net zoals de borsten, zijn ook de billen van elke vrouw uniek. De ene heeft van nature grotere billen dan de ander. Dit kan in de vetverdeling zijn maar ook in spiermassa. Erfelijke aanleg speelt hier ook een grote rol. Niet alleen de spiermassa maar ook de laxiteit/ kwaliteit van het huid en vet over de billen is van belang. Dit speelt vooral een rol bij mensen die extreem veel zijn afgevallen zoals na een gastric bypass. In deze gevallen moet ook rekening gehouden worden met de slapte van de huid. Het is eveneens belangrijk om geduld te hebben, omdat het opbouwen van de spieren en verkrijgen van resultaten geleidelijk gebeurt. Echter niet iedereen is tevreden met het resultaat van veel sporten en een eiwitrijkdieet.

Liposuctie en contouren verbeteren

Bij MOOI kliniek kun je helaas niet terecht voor een Brazilian bilvergroting met eigen vet of bilimplantaten, gezien de risico’s. Wel kunnen onze ervaren plastisch chirurgen je helpen met het verbeteren van je lichaamscontouren (liposuctie) zodat je billen mooier uitkomen in combinatie met oppervlakkige lipofilling.

Wat vind jij ervan dat veel vrouwen naar het buitenland gaan om hun billen te vergroten?

De motivatie van mensen om naar het buitenland te gaan voor een bilvergroting is vaak tweeledig. In het buitenland is het vaak goedkoper. Het is daar vaak goedkoper omdat er andere regels gelden omtrent kwaliteit en veiligheid. Dit brengt extra risico’s met zich mee en het is onbegrijpelijk dat mensen dit risico durven te nemen. In Nederland zijn er wetten rondom plastische chirurgie. In tegenstelling tot Nederland, waar de NVPC al jaren een streng kwaliteitsbeleid heeft voor alle aangesloten plastisch chirurgen, hebben andere landen zoals Turkije of Thailand vaak lagere kwaliteitseisen. Denk hierbij aan de scholing van de artsen, de gebruikte materialen zoals bil- en borstimplantaten, hygiëne protocollen en zeker ook de nazorg (die er vaak niet is). Ik heb in middels vaak second opinions over cliënten die in het buitenland zijn geweest. Ze zijn niet tevreden met het resultaat of hebben complicaties. Mijn collega plastisch chirurg Michelle Feijen schreef eerder eens een blog over plastische chirurgie in het buitenland en de risico’s hiervan. Dit betekent niet dat er geen goede plastisch chirurgen en klinieken zijn in het buitenland. De betere klinieken zijn vaak net zo duur of soms nog duurder dan in Nederland.

Voel je MOOI,
Darren

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Plan een vrijblijvend consult

    Je eigen lichaam weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan. Wij vertellen je graag tijdens een vrijblijvend consult wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.