Je voorbereiden op een facelift

Je hebt besloten een facelift te ondergaan. De datum voor de operatie is geprikt en je bent klaar om afscheid te nemen van je rimpeltjes. Je hebt je wensen en verwachtingen uitgebreid met jouw plastisch chirurg besproken. Zo weet je bijvoorbeeld dat er verschillende soorten facelifts bestaan (zoals de S-liftMACS-lift, voorhoofdslift of een complete facelift) en hoe deze ingrepen huidveroudering tegengaan. Afhankelijk van de conditie van jouw huid en de mate van veroudering enerzijds, en de verwachting en wens anderzijds, is er besloten een van deze technieken toe te passen. Kortom, je bent klaar voor de ingreep. Toch?

Omdat het best spannend kan zijn om een facelift te laten doen, bereiden onze plastisch chirurgen je zo goed mogelijk voor. Prof. Dr. René van der Hulst geeft je graag nog wat extra tips om je goed voor te bereiden op je facelift. Want voor elke operatie geldt, maar zeker voor een facelift, dat hoe beter je je voorbereid hoe beter het herstel zal zijn.

Start met een gezonde leefstijl

facelift voorbereiding tips

Een goede conditie, zowel geestelijk als lichamelijk, voor een operatie kan helpen bij een beter herstel. Er bestaan altijd risico’s op complicaties maar die willen we zo klein mogelijk houden. Daarnaast moet het litteken bij een cosmetische operatie is zo mooi mogelijk worden. Deels heeft dit natuurlijk met de operatietechniek te maken maar deels heeft het ook te maken met hoe je lichaam geneest. Heel belangrijk is het om niet te roken omdat de kans op complicaties in de vorm van infectie en wondgenezingsproblemen bij rokers veel hoger is dan bij mensen die niet roken.

Gezond leven en gezond eten helpen over het algemeen ook bij het herstel na een operatie. De periode voor een operatie kun je dus maar beter gezond eten omdat je rondom de operatie vaak minder eet. Dit komt omdat je onder andere nuchter moet zijn en het kan ook zijn dat je de eerste dagen alleen zacht voedsel mag eten.

plastische chirurgie herstel

Een van onze MOOI plastisch chirurgen zegt vaak tegen zijn patiënten: “Een operatie is als een marathon, daar kan je niet ongetraind aan beginnen.” Hij heeft helemaal gelijk: Een operatie is een aanslag op je conditie en je lijf. Gelukkig is het wetenschappelijk bewezen dat de aanslag op je conditie en je lijf een stuk kleiner is wanneer je “getraind” de operatie in gaat. Zo houd je energie over om goed te herstellen.

Extra voedingsstoffen

Rondom een operatie heeft je lichaam extra behoefte aan specifieke voedingsstoffen. Daarom heeft R-Support met een team van experts twee wetenschappelijk onderbouwde shakes ontwikkeld. Deze shakes bevatten de extra voedingstoffen die je rondom een operatie nodig hebt.

Vrij regelen van je werk

Het is ook belangrijk om een rustperiode in te plannen na de operatie. Ga je namelijk te snel aan de slag, dan kan het zijn dat de littekens nog niet sterk genoeg zijn. Als er in een te vroege fase van de genezing te veel rek op de littekens komt (bijvoorbeeld omdat je te vroeg bent gaan sporten) worden de littekens minder fraai. Houd dus rekening met je planning na de operatie. Naast de genezing kan het sowieso zijn dat je niet meteen wilt dat men ziet dat je geopereerd bent. Een periode vrij plannen tussen de 2 en 3 weken is dus absoluut geen overbodige luxe. Een facelift operatie is geen grote operatie en heeft over het algemeen een goed herstel zeker als je met deze tips rekening houdt.

Vervoer regelen

Na de facelift kun je niet zelfstandig en alleen naar huis te rijden. Maak met iemand een afspraak en laat je brengen en halen.

Naar de kapper

Als je je haar verft, houd er dan rekening mee dat je dit tot een maand na de operatie niet kan doen. Een bezoekje brengen aan de kapper voor je facelift operatie is dus geen slecht idee. Heb je juist heel kort haar? Dan kun je er voor kiezen om het voor de operatie juist te laten groeien. Tijdens de herstelperiode kan het haar de litteken(s) bedekken.

facelift operatie voorbereiding

Haal deze spulletjes in huis

Na een facelift wil je liever niet meer de deur uit. Je gezicht kan gezwollen zijn en wat blauwe plekken vertonen. Haal spullen in huis om je aangezicht mee te koelen. Onze tips is om diepvrieserwten in huis te halen en deze te verdelen in boterhamzakjes. Diepvrieserwten zijn niet alleen gezond, ze zijn ideaal om mee te koelen na de ingreep. Leg er wel altijd een gaasje tussen als je gaat koelen. Natuurlijk kun je ook met een coldpack koelen.

Haal ook voldoende etenswaar in huis en bereid eventueel al wat maaltijden voor, zodat je deze alleen maar hoeft op te warmen. Hierbij is het handig om vooral zachte voeding te halen, waar je niet te veel op hoeft te kauwen. Yoghurt en soep doen het altijd goed!

Haal voldoende paracetamol in huis om de eerste dagen goed door te komen. In overleg met de plastisch chirurg ontvang je andere pijnstillers. Denk er ook aan dat je hoesten en niezen beter kan voorkomen na de operatie. Heb je een allergie of gebruik je medicijnen? Bespreek dit dat altijd met de plastisch chirurg.

Ook kan het fijn zijn om met een extra kussen te slapen, zodat je iets hoger ligt. Bestel alvast een extra kussen als je dit thuis niet hebt.

In bad of in de douche

Persoonlijke hygiene is natuurlijk vanzelfsprekend. Na de facelift operatie mag je een paar dagen niet douchen of in bad. Was daarom je haren en gezicht goed de dag voor de operatie.

Persoonlijk consult & voorbereiding

Onze plastisch chirurgen bereiden je altijd goed voor op de operatie. Tijdens het consult krijg je veel informatie en heb je ook de mogelijkheid om al je vragen te stellen. Heb je vragen? Neem dan direct contact met ons op!

Voel je MOOI,
René

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Plan een vrijblijvend consult

    Kies voor een kliniek waar kwaliteit en veiligheid voorop staan! Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan.