Zo bereid je je voor op je borstvergroting

Het is bijna zover. De afspraak voor jouw langverwachte borstvergroting staat nu al een tijdje in je agenda en komt steeds dichterbij. Natuurlijk kijk je er erg naar uit maar het is ook een beetje spannend. Als het goed is heb je tijdens je eerste consult al veel besproken met een van onze specialisten en weet je wat je te wachten staat. Misschien weet je ook dat er verschillende borstvergrotingen zijn zoals een borstvergroting met implantaten of een borstvergroting met eigen lichaamsvet.

Afhankelijk van jouw lichaam en je verwachtingen, is er besloten een van bovenstaande technieken toe te passen, eventueel gecombineerd met een borstlift of tepelverkleining. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de ingreep en daarmee ook je herstel te bevorderen bespreekt plastisch chirurg Michelle Feijen in dit artikel een aantal tips met je. Zo kun je alvast zorgen dat je algehele conditie optimaal is en wat zaken regelen vooraf.

Lees ter voorbereiding wat het herstel na een borstvergroting inhoudt.

Start met een gezonde leefstijl

Een goede conditie, zowel geestelijk als lichamelijk, voor een operatie kan helpen bij een beter herstel. Er bestaan altijd risico’s op complicaties maar die willen we zo klein mogelijk houden. Daarnaast moet het litteken bij een cosmetische operatie is zo mooi mogelijk worden. Deels heeft dit natuurlijk met de operatietechniek te maken maar deels heeft het ook te maken met hoe je lichaam geneest. Heel belangrijk is het om niet te roken omdat de kans op complicaties in de vorm van infectie en wondgenezingsproblemen bij rokers veel hoger is dan bij mensen die niet roken.

Gezond leven en gezond eten helpen over het algemeen ook bij het herstel na een operatie. De periode voor een operatie kun je dus maar beter gezond eten omdat je rondom de operatie vaak minder eet. Dit komt omdat je onder andere nuchter moet zijn op de dag van de operatie.

Extra voedingsstoffen

Rondom een operatie heeft je lichaam extra behoefte aan specifieke voedingsstoffen. Zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt door een uitgebalanceerd dieet. Vind je dit lastig? R-support heeft met een team van experts twee wetenschappelijk onderbouwde voedingssupplementen ontwikkeld. Deze shakes bevatten de extra voedingstoffen die je rondom een operatie nodig hebt.

(Tijdelijk) stoppen met roken & alcohol

Roken staat een goed herstel in de weg. Het is wetenschappelijk bewezen dat de nicotine in rookwaren de kans op infecties vergroten. Zorg ervoor dat je minimaal 2 weken voor de operatie volledig stopt. Ook is het verstandig tot 6 weken na de ingreep niet te roken.

Laat ook de wijn en andere alcoholische dranken tijdelijk even staan voorafgaand én na jouw ingreep. Alcohol zorgt namelijk dat je bloed verdund wordt wat weer voor complicaties tijdens en na de ingreep kan zorgen.

Regelen: vervoer & hulp

Een borstvergroting is een ingrijpende operatie. Dit houdt in dat je onder volledige narcose gaat. Je kunt daarna niet zelfstandig naar huis rijden. Daarom is het verstandig om te zorgen dat je na de ingreep wordt opgehaald en naar huis wordt gebracht. Vraag een familielid of vriend(in) om je te helpen. Je mag tot 1 week na de ingreep niet zelfstandig autorijden.

Heb je kinderen? Het is raadzaam hier rekening mee te houden. Na thuiskomst mag je namelijk niet tillen en bukken. Regel daarom zeker voor de eerste week hulp zodat jij je lichaam rust geeft en het goed kan herstellen. Heb je geen kinderen? Dan is het alsnog fijn om hulp te krijgen met het huishouden en met jouw eigen verzorging.

Vrij regelen van je werk

Houd minimaal 2 weken na de operatie rust. Je kunt tijdens deze periode niet werken. Na 2 weken kom je op controle en worden je hechtingen verwijderd. Je kunt daarna weer beginnen met werken zolang je fysiek geen zwaar werk hoeft te doen: niet tillen en je armen mag je niet boven schouderhoogte brengen. De plastisch chirurg kan je hier goed over adviseren tijdens het consult.

Kleding

Als je aan je borsten wordt geopereerd gaat dit nog een geruime tijd gevoelig en beurs aanvoelen. Zorg er daarom voor dat je comfortabele kleding draagt of meeneemt naar de kliniek. Kies voor losse kledingstukken waar jij je prettig in voelt. Denk ook aan schoenen of sloffen waar je makkelijk instapt.

Je moet ook tot 6 weken na je borstvergroting een sport-bh te dragen. Dit zorgt ervoor dat er geen beugel is die frictie geeft op je littekens. Daarnaast geeft een sport-bh ook voldoende support. Het is handig om op de dag van de operatie alvast een sport-bh mee te nemen naar de kliniek en om ook een reserve in huis te hebben. Het advies over de maat van deze bh wordt tijdens het polikliniekbezoek gegeven. Je leest er meer over in dit artikel.

In huis halen: voeding & pijnstilling

Denk je aan herstel, denk je ook aan voeding. Want naast rust is de juiste voeding ook bevorderlijk voor een goed herstel. We raden daarom aan om tijdens je herstel te proberen om zo veel mogelijk gezond te eten. Je hoeft nou niet direct aan de groene smoothies te gaan (mag wel!) maar let er in ieder geval op dat je ruim voldoende water drinkt en voldoende groenten en fruit binnen krijgt. Het kan fijn zijn om tijdens de voorbereiding op de borstvergroting alvast wat boodschappen en maaltijden in huis te halen. Dan hoef je hier niet meer naar om te kijken.

Na de ingreep kun je pijn hebben aan de plek waar je bent geopereerd. Je mag daarvoor paracetamol slikken. Zorg er dan ook voor dat je deze al voldoende in huis hebt voor de ingreep. In overleg met de plastisch chirurg ontvang je andere pijnstillers. Heb je een allergie of gebruik je medicijnen? Bespreek dit dat altijd met de plastisch chirurg.

Entertainment

Omdat je het zeker twee weken rustig een moet doen is het misschien fijn om jezelf te trakteren op wat leuke magazines of alvast wat series of films uit te zoeken die je kunt kijken tijdens jouw rust periode.

Stress

We snappen natuurlijk dat het ondergaan van een borstvergroting voor wat stress en zenuwen kan zorgen. Probeer voor de operatie wat tot rust te komen zodat je voldoende uitgerust de ingreep kan ondergaan. Vind je dit moeilijk? Probeer er over te praten met familie en of vrienden. Je kunt ook proberen om te mediteren.

Nuchter zijn

Als je ’s ochtends geopereerd wordt is het belangrijk dat je nuchter naar MOOI kliniek komt. Dit betekent dat je ’s avonds vanaf 24.00 uur niet meer mag eten, drinken en roken.

Dit neem je mee naar MOOI kliniek

De borstvergroting vindt plaats in de operatiekamer van MOOI kliniek. Wat moet je allemaal inpakken?

  • Je ID of paspoort
  • Loszittende en makkelijk kleding
  • Schoenen of sloffen waar je makkelijk instapt
  • Telefoon + oplader
  • Toiletspullen
  • Indien gewenst een boek/tijdschrift/tablet en/of oordopjes

Lees hier meer over herstellen na een borstvergroting.

Persoonlijk consult & voorbereiding

Onze plastisch chirurgen zien jou het liefst goed voorbereid op de operatie. Tijdens het consult krijg je veel informatie en heb je ook de mogelijkheid om al je vragen te stellen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!

Voel je MOOI,
Michelle

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Plastisch chirurg bij MOOI kliniek

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Denk je na over een borstcorrectie?

    Je eigen borsten weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan. Wij vertellen je graag wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.