Ontwikkelingen en trends in de wereld van plastische chirurgie

Steeds meer jonge mensen kiezen voor cosmetische ingrepen.

Uit een recente enquête in Amerika bleek dat 64% van de plastisch chirurgen een drastische toename van patiënten onder de 30 jaar zagen die om cosmetische gezichtsbehandelingen vroegen. Jaarlijkse statistieken van de American Society of Plastic Surgeons bevestigen deze trend. De gerapporteerde Botox-procedures zijn sinds 2010 met 28% zijn gestegen en huidbehandelingen zijn sinds 2010, in de leeftijdsgroep van 20-29 jarigen met 32% toegenomen. In Nederland is er een vergelijkbare toename in gebruik van fillers en botox.
Een veel voorkomende vraag bij onze cliënten is nog steeds: “Wat is het verschil tussen botox en fillers?”. In dit blog gaat dr. Darren Booi hier dieper op in.

Botox, hoe werkt dat?

Wat is Botox® eigenlijk? Botox® is een merknaam voor botuline toxine, die gewoonlijk wordt gebruikt om te verwijzen naar een willekeurig aantal neuromodulatoren, waarvan het enige doel is om selectief bepaalde gezichtsspieren te verzwakken om rimpels in het gezicht te verminderen. Bij correct gebruik kan botuline toxine de vroege en matige tekenen van veroudering drastisch verminderen door het voorkomen van fijne lijntjes en rimpels te minimaliseren of de wenkbrauwen te hervormen. Een ervaren plastisch chirurg heeft de anatomische kennis van deze spiergroepen en kan nauwkeurig de plaatsing en hoeveelheid bepalen die nodig is om het gewenste resultaat te bereiken.
De gemiddelde werkingsduur van botuline toxine is doorgaans 3 tot 4 maanden.

Trends bij Botuline toxine

Een algemene trend die naar voren komt onder millennials, is het gebruik van Botox® voor preventie van veroudering, in plaats van het corrigeren van het verouderingsproces. Dit is veelal niet nodig. Als je de eerste, beginnende rimpeltjes ziet in rusthouding is dat meestal het juiste moment om met botox te starten. Men vermoedt dat dit preventieve gebruik van botox, de noodzaak van chirurgische verouderingscorrectie voor een langere tijd kan uitstellen. De tijd zal uitwijzen of dit inderdaad waar is. Zonprotectie en niet roken zijn belangrijkere verouderingsfactoren waar je wellicht makkelijker mee kan dealen.
Behalve het verminderen van rimpels wordt botox ook gebruikt om een aantal specifieke problemen te behandelen zoals: een gummy smile, neusrimpels, masseter hypertrofie (bekend als tanden knarsen) en hyperhydrosis (overmatig zweten van oksels of handen).

En fillers dan?

Fillers daarentegen worden voornamelijk gebruikt om delen van het gezicht op te vullen. Voorbeelden zijn: vollere lippenvollere wangen, walvorming van de onderoogleden verbeteren en het voorkomen van meer uitgesproken rimpels of het verminderen van plooien. Vulstoffen zijn een uitstekend hulpmiddel om het verouderingsproces te vertragen en het uiterlijk te verbeteren. Hyalonzuur fillers zijn de meest gebruikte fillers. Belangrijk is om te weten welk type filler bij welke locatie/indicatie past. Ook moet een filler een gedegen veiligheidsprofiel hebben om ongewenste effecten tegen te gaan.

Dit is wat je moet weten als je gezicht je dierbaar is.

Dus, als je geïnteresseerd bent in fillers: overleg met een plastisch chirurg en/of cosmetisch arts die zowel de ervaring als expertise heeft in het gebruik van fillers. Nieuwe goedgekeurde Hyalonzuur fillers hebben specifieke toepassingen en dienen voor specifieke delen van het gezicht. Fillers die in Nederland worden gebruikt zijn altijd tijdelijk en afhankelijk van het type duurt het effect 3 maanden tot 2 jaar. Let op: gebruik van permanente fillers zijn in Nederland verboden.
Bij sterke veroudering is het belangrijk om te weten dat een operatie effectiever is en een natuurlijker effect zal hebben dan het gebruik van fillers. Een plastisch chirurg die ervaring heeft in filler-behandelingen én operatieve behandelingen kan jou het beste inlichten over de verschillende opties die mogelijk zijn en het beste bij jou passen.

Vier tips als je een injectable behandeling overweegt:

  1. Onderga een niet-chirurgische cosmetische behandeling altijd in de spreek-behandelkamer van een arts. Dit vanwege de veiligheidseisen en criteria die aan de ruimte worden gesteld door controlerende instanties zoals inspectie, certificeringsinstanties en beroepsverenigingen van artsen.
  2. Schoonheidssalons, kapsalons, ‘botoxparty’s’ en behandelingen op andere locaties dan een dokterspraktijk zou je voor jouw eigen veiligheid moeten vermijden. Ook behandelingen in het buitenland zijn niet aan te raden.
  3. Botox- en fillerbehandelingen zijn voorbehouden behandelingen voor artsen. In Nederland kan je dit makkelijk controleren door het BIG register te raadplegen. Let wel op dat er verschil is in een arts, cosmetisch arts en een plastisch chirurg.
  4. Constante veranderingen in de gebruikte soorten vulmiddelen vanwege speciale deals is niet aan te raden.

Heb je na aanleiding van dit blog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Voel je MOOI,
Darren

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Plan een vrijblijvend consult

    Kies voor een kliniek waar kwaliteit en veiligheid voorop staan! Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan.