Voorhoofdsrimpels, hoe kom je er van af?

De rimpels die horizontaal op je voorhoofd lopen noemen we voorhoofdsrimpels. Deze rimpels beginnen vaak als oppervlakkige en kleine lijntjes op het voorhoofd en kunnen uitgroeien tot diepe grove rimpels. Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van blijvende voorhoofdrimpels, soms meerdere boven elkaar, die de gezichtsuitdrukking nadelig beïnvloeden. Ze geven je een oudere en verontruste uitstraling. Wat kun je doen om van je voorhoofdrimpels af te komen? Kun je ze verwijderen, en zo ja, hoe? Onze plastisch chirurg Darren Booi en cosmetisch arts Rachel Dijkstra geven het antwoord!

Hoe ontstaan voorhoofdrimpels?

Voorhoofdrimpels worden voornamelijk veroorzaakt door expressie; het optrekken van de wenkbrauwen. Maar rimpels krijgen is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces. Naarmate je ouder wordt, neemt het collageen in de huid af. Hierdoor wordt de huid dunner en minder elastisch en stevig. Als je veel mimiek gebruikt, veel fronst en je wenkbrauwen op trekt, dan ontstaan op de lange termijn diepe rimpels. Het verouderingsproces kan worden verergerd door blootstelling aan de zon, stress, roken of slechte eet- en leefgewoonten.

voorhoofdrimpels voorkomen

Is het te voorkomen?

Er zijn diverse dingen die je kan doen om diepe voorhoofdrimpels te voorkomen. Essentieel is om te zorgen dat je je voorhoofdspieren zoveel mogelijk laat rusten. Stop dus met het optrekken van je wenkbrauwen. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het is wel de grote “boosdoener” bij het vormen van diepe voorhoofdrimpels. Stress verminderen en lekker in je vel zitten helpt daarbij.  Daarnaast is het van belang dat je je huid goed verzorgd en beschermd: van binnen- en buiten uit:

  • Gezonde leefstijl zonder te roken
  • Dagverzorging met UV-bescherming

Er zijn diverse behandelingen mogelijk om voorhoofdrimpels te voorkomen en verwijderen. Of een niet invasieve behandeling ook geschikt is voor jouw voorhoofd, kun je het beste laten beoordelen door een van onze specialisten. De plastisch chirurg of onze cosmetisch arts kan je hier tijdens een consult goed over voorlichten.

Niet-invasieve behandelingen

Bij onze niet-invasieve behandelingen betreft het geen operatieve ingreep. Er wordt dus niet in jouw huid gesneden. Er zijn diverse mogelijkheden om je voorhoofdrimpels te verminderen.

Botox en/of fillers

Zomaar even stoppen met je wenkbrauwen optillen en fronsen is niet altijd even makkelijk. Het zijn vaak gewoonten waar je jezelf niet bewust van bent en die lastig af te leren zijn. Een hulpmiddel om te stoppen met fronsen en je wenkbrauwen optillen is Botox: een spierontspanner. De stof Botuline Toxine (Botox) zorgt ervoor dat de spiersamentrekking vermindert en de huid zich ontspant. Zo voorkom je diepe voorhoofdrimpels.

Als je al rimpels hebt hoef je niet direct fillers hierin te injecteren. Als je (meerdere malen) met toxine behandeld wordt, worden ook de bestaande rimpels vanzelf minder. Gaan je voorhoofdrimpels niet weg, dan kun je deze mogelijk laten opvullen met een filler. Fillers worden gebruikt op volume verlies op te vangen, met andere woorden: rimpels op te vullen. Bij MOOI werken we alleen met veilige botuline toxine en tijdelijke fillers. Tijdens een consult adviseren wij je graag over de mogelijkheden om met injectables voorhoofdrimpels te voorkomen en verwijderen.

Chemische peelings

Een chemische peeling zorgt ervoor dat de huid zichzelf vernieuwt. De huidkwaliteit verbetert aanzienlijk, oppervlakkige lijntjes in het gezicht vervagen en ook verkleuringen (pigmentatie) verminderen. Enkel bij een diepe chemische peeling kunnen ook rimpels worden vervaagd. Bij beginnende voorhoofdrimpels kan een chemische peeling deze mogelijk verwijderen. Om de rimpels in de toekomst te voorkomen, moet je zo min mogelijk fronsen. Een combinatiebehandeling met Botox kan een oplossing zijn.

Operatieve behandelingen

Naast de niet-invasieve behandelingen, kunnen wij voorhoofdrimpels verwijderen middels een operatieve ingreep.

Wenkbrauwlift

Wanneer je continu je wenkbrauwen aan het optillen bent, omdat ze laag staan, dan is een wenkbrauwlift misschien een oplossing voor je. Dat is uiteraard geheel afhankelijk van de stand van jouw wenkbrauwen en gezicht. Een wenkbrauwlift pakt echter niet de bestaande voorhoofdrimpels aan. Juist wordt er bij een wenkbrauwlift gebruik gemaakt van een bestaande rimpel om het litteken in te verwerken.

Endoscopische voorhoofdslift

Veel mensen melden zich bij MOOI kliniek voor een ooglidcorrectie. Door de veroudering van de huid ontstaat er huidoverschot rondom de ogen, ook zakken de wenkbrauwen omlaag en ontstaan er voorhoofdrimpels. Om voorhoofdrimpels en laaghangende wenkbrauwen te verhelpen kan een endoscopische of een open voorhoofdslift een oplossing zijn. Via drie tot zes kleine sneetjes in de haargrens wordt met speciale instrumenten de huid van het voorhoofd tot aan de wenkbrauwen losgemaakt en naar boven geschoven. Door het botvlies aan te trekken, worden de wenkbrauwen op de goede hoogte gebracht. Na deze behandeling is het te adviseren om middels botox te gebruiken om de effect van de operatie te verlengen.

 

Voel je MOOI,
Darren en Rachel

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Plan een vrijblijvend consult

    Kies voor een kliniek waar kwaliteit en veiligheid voorop staan! Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan.