Alles over fillers, Botox® en injectables: dit moet je weten

Denk jij erover om je rimpels op te laten vullen, of je lippen op te laten spuiten? Wil je weten wat Botox® is? Over de wereld van fillers en injectables bestaan veel vragen. Het is ook goed om je te verdiepen in deze materie voordat je er aan begint. Iedereen kent de vreselijke plaatjes, die wij allemaal voor ogen hebben als het over fillers en injectables gaat. De duck-face, de vreselijke opgeblazen lippen en vrouwen die niet meer kunnen lachen of fronsen door de Botox®. Je hebt er vast wel een beeld van. Maar is dit ook de waarheid? Of worden sommige gevallen wat uitvergroot door de media? In deze blog geven wij je graag meer uitleg over fillers, Botox® en injectables. Het is bij fillers namelijk net zo als met alles in de wereld. Een beetje is prima, maar je kan ook makkelijk overdrijven.

botox en fillers

Welke soorten injectables zijn er?

Als eerste is het goed om te weten dat er verschillende soorten injectables zijn. In principe zijn er twee soorten:

 1. Spierverslappers
 2. Opvullers (fillers)

Spierverslappers

Botulinumtoxine is de werkzame stof in de injectable die ervoor zorgt dat een spier verlamd raakt, ofwel verslapt. Er zijn verschillende soorten merken injectables met de stof Botulinumtoxine. Het meest bekende merk heb je vast al eens gehoord: Botox®. Naast Botox® zijn er ook andere merken met botulinumtoxine, bijvoorbeeld Bocouture of Dysport. Al deze soorten zijn verschillende soorten van het Botulimtoxine en werken net iets anders, maar in principe is het werkingsmechanisme steeds hetzelfde. Bij MOOI kliniek in Maastricht gebruiken we zowel Botox® als Bocouture. Deze twee producten zijn al lang op de markt en zijn ook van hoge kwaliteit. Elke persoon reageert anders op de verschillende merken en de arts bepaalt op basis van zijn kennis en ervaring welke spierverslapper hij gebruikt.

Leuk om te weten is dat botulinumtoxine wordt geproduceerd door een bacterie met naam Clostrudium botulinum. Per toeval werd ontdekt dat botulinumtoxine een middel was om rimpels mee te verminderen. Hierdoor trekt zich over een bepaalde tijd de overliggende huid glad en de rimpels verdwijnen. Het spul wordt inmiddels gezuiverd door farmaceutische bedrijven en vervolgens medisch en/of cosmetisch toegepast.

Opvullers (fillers)

Fillers werken anders dan injectables met botulinumtoxine. Zoals de naam al zegt, wordt dit product gebruikt om lijntjes, rimpels of lippen op te vullen. De meeste fillers bestaan uit de stof hyaluronzuur. Dit is een lichaamseigen stof en wordt om deze redenen ook langzaam afgebroken. Fillers met hyaluronzuur worden het meest gebruikt in de cosmetische chirurgie en het effect van de filler verdwijnt ook na meerdere maanden.

Let bij hyaluronzuur goed op de kwaliteit én prijs van de filler. Het maken van kwalitatieve fillers in een ingewikkeld proces waarbij de stof in een aantal stappen gezuiverd wordt. Een goede filler is over heel veel stappen gezuiverd en hierdoor ligt de prijs van het product ook hoger. Veel goedkope fillers worden niet goed genoeg gezuiverd en brengen dan ook bekende problemen met zich mee.

Om die reden gebruiken wij bij MOOI kliniek ook alleen maar fillers van de hoogste kwaliteit met een tijdelijke werking. Wij willen namelijk niet dat je weken lang na de fillerbehandeling  met rode streep in het aangezicht rond loopt. Vraag dus altijd na bij de behandelend arts, met welke soort fillers zij/hij werkt en wat de kosten zijn. Als de prijs veel goedkoper is dan gebruikelijk, dan moet er een belletje gaan rinkelen.

Wat is het verschil tussen Botox® en fillers?

Het doel voor beide injectables is hetzelfde, namelijk rimpels laten verdwijnen of verminderen. Maar een van de meest belangrijke verschillen tussen Botox® en fillers is het werkingsmechanisme. Botox® verlamd een deel van de spieren in het aangezicht om daarmee de huid, die daarover heen ligt tot rust te laten komen. Omdat de huid dan niet meer zo veel bewogen wordt, begint de huid te krimpen en trekt zich samen. Hierdoor verdwijnen de rimpels. Dit heeft wel wat tijd nodig. De effecten van botuline toxine zijn doorgaans na één tot twee weken zichtbaar.

Fillers daartegen vullen defecten op waardoor rimpels meteen weg trekken. Na het inspuiten van de filler kun je meteen het resultaat zien.

Je kunt niet overal Botox® gebruiken waar je fillers gebruikt en andersom. Botox® wordt het meest gebruikt voor het voorhoofd en fronsrimpels. Ook de kraaienpootjes en de kleine rimpels rondom de ogen kunnen daarmee heel goed behandeld worden. Daar tegenover staan de fillers, die vooral rimpels opvullen. Dit product is bijvoorbeeld ook heel goed voor de lip of aan de rand van onderoogleden te gebruiken. Ook de plooien tussen neus en lippen wordt regelmatig d.m.v. fillers opgevuld.

Fillers gebruiken om te vergroten of verzachten?

Je kan fillers op verschillende manieren inzetten. Je kan bijvoorbeeld fillers gebruiken om de lippen iets groter te maken. Vooral op oudere leeftijd krimpt de kaak en worden ons lippen daardoor in verhouding smaller. Fillers kunnen het volumeverlies hierbij compenseren. Ook steeds meer jonge mensen kiezen voor lipfillers wanneer zij mooie volle lippen willen hebben. Natuurlijk kan je hierbij ook te ver gaan, maar het gewenste resultaat wordt altijd overlegt met de patiënt. Niemand in een goede kliniek gaat je ooit de “duck-face” maken, als je dat niet wil. Bij ons krijg je bijvoorbeeld altijd een spiegel in handen om te controleren wat we gedaan hebben.

Naast het vergroten van lippen, worden fillers ook gebruikt om rimpels te verzachten. Door het inspuiten van fillers in de huid of net daaronder, bereik je dat kleine rimpeltjes duidelijk minder zichtbaar worden. Dat betekent niet dat jou aangezicht veranderd. Enkel dat je rimpels minder zichtbaar worden. En dat maakt dat je er frisser en uitgerust uitziet.

Welke gebieden in het gezicht kun je behandelen?

In principe kan je met fillers en Botox® het hele aangezicht behandelen. De frons, het voorhoofd, de kraaienpootjes en ook de plooien bij de lippen. Dit zijn de meest voorkomende klachten:

 • Kraaienpootjes
 • Voorhoofdrimpels
 • Fronsrimpels
 • Rokerslijntjes rondom de mond
 • Lachrimpels
 • Ingevallen wangen
 • Marionetlijnen (hangende mondhoeken)
 • Neus – lipplooi
 • Wallen onder de ogen

Daarnaast kun je met fillers ook een strakkere kaaklijn realiseren en met Botox® overmatig oskelzweten behandelen. Er is voor alles een juiste behandeling. Dus indien je overweegt jouw rimpels te verzachten, maak dan een afspraak bij MOOI en wij gaan je uitleggen wat de juiste keuze voor jou is.

Kan ik na de behandeling nog lachen?

Bij MOOI kliniek zijn van mening dat niemand op straat moet kunnen zien dat je fillers of Botox® hebt laten inspuiten. Wij willen graag jou natuurlijk schoonheid terugbrengen en niet dat je gevraagd wordt bij welke kliniek je voor de fillers was.

Indien je op zoek bent naar een kliniek in Maastricht, die je heel makkelijk de lippen opspuit tot een duck-face, dan ben je bij ons niet op de juiste plek! MOOI kliniek wil je mooier maken en niet opvallender.

Hoe vaak en wanneer behandelen?

In het algemeen is het zo dat je rimpels makkelijker kan behandelen als ze nog niet zo diep zijn. En makkelijker betekent ook dat er minder behandelingen nodig zijn. In het algemeen kan je zeggen dat fillers om de 6 tot 8 maanden herhaald worden en Botulinumtoxine om de 3 tot 6 maanden. Daarbij is het wel belangrijk om te vermelden dat je in het begin meestal vaker komt, voordat de rimpels goed verminderd zijn. Zodoende kun je ook de tijd tussen de herhalingsspuitjes wat verlengen.

Helaas zijn er ook rimpels die zo diep zijn, dat een behandeling met injectables niet zinvol is. Dan is vaak een meer invasieve ingreep zoals een facelift nodig. Misschien denk je nu: “Is een Liquid Facelift dan niet ook een facelift?!”

Ter verduidelijking: er wordt door sommige artsen gesuggereerd, dat je door middel van fillers ook het effect van een facelift kan bereiken – ‘als je maar genoeg laat inspuiten’. Dit is absoluut niet waar! Fillers kunnen alleen opvullen, maar zij kunnen niet liften! Daarom bieden wij ook geen ‘Liquid Facelift’ aan.

Veiligheid en nazorg

Bij MOOI kliniek staan kwaliteit en veiligheid voorop. Dat betekent dat al onze fillers en injectables van de hoogste kwaliteit zijn. We geven ook aan iedereen een boekje mee, waarin staat welke filler en de hoeveelheid wij gebruikt hebben, zodat je – ook als je naar een andere plek gaat – steeds weet wat er in jouw lichaam is gespoten.

Wij vragen ook altijd aan onze patiënten hoe tevreden zij met de behandeling waren. Indien er een probleem is, zijn wij altijd bereikbaar en zien onze patiënten natuurlijk altijd zonder extra kosten weer terug op het spreekuur.

Voel je MOOI,
Darren

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Plan een vrijblijvend consult

  Kies voor een kliniek waar kwaliteit en veiligheid voorop staan! Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan.